Zwerfafval onderzoek

Gewapend met een Fairphone met hierop de zwerfafval app Litterati, een grijpstok en een paar vuilniszakken zijn Danielle Rodriguez Enena – Fles en ik (Joost van Berckel) in juni 2018 op zwerfafval ‘expeditie’ gegaan naar de parkeerplaats van Wielervereniging Avanti aan de Amerikalaan in Alphen aan den Rijn.

Waar ik mij vroeger alleen over zou ergeren en zou gaan klagen over zwerfafval, hebben zowel Daniella en ik nu een veel betere manier ontdekt: Iets opruimen voor een ander, in plaats van iets opruimen van een ander. We hebben in nog geen twee uur ongeveer 20 kilo afval opgeruimd en vastgelegd in een videoverslag en met behulp van de app Litterati.

Bekijk videoverslag
Merijn Tinga, ook wel de Plastic Soup Surfer genoemd, heeft in een boeiende film “From Source to Sea” een duidelijke boodschap: Het aanpakken van de producten en verantwoordelijk maken van de end-of-life van hun producten die op de markt komen.Om bewijs in te zamelen van het zwerfafval dat op straat ligt is het noodzakelijk om het wereldwijd inzichtelijk te maken door middel van een foto van het stuk zwerfafval, datum en locatie van het afval op het plaats delict. Dit is wat de app Litterati doet, vastleggen door middel van een foto die je maakt en dan middels tags aan te geven wat voor soort afval het is met merknaam en al. Op deze manier kunnen bedrijven verantwoordelijk gehouden worden voor de afval die overal ligt en zorgt voor plastificering van de wereld.

Danielle en ik hebben een videoverslag gemaakt van onze ‘expeditie’ en als je kijkt op www.litterati.org kun je zien wat we hebben opgeruimd en op de zwerfafval kaart hebben gezet. Mocht je ook iets goeds willen doen en willen beginnen met verzamelen van zwerfafval en vastleggen ervan? Kijk dan eens op www.pickup10.org en motiveer je naaste omgeving dat je dagelijks minimaal 10 stuks zwerfafval vastlegt en opruimt.

Het parkeerterrein wordt nu regelmatig door mij gemonitored en eigenlijk hou ik zo ook veel andere plaatsen schoon, zoals de Zegerplas. Doe je ook mee?