Educatie

Duurzame educatie in het onderwijs.

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor de manier hoe we omgaan met de aarde. In het huidige onderwijssysteem dat veelal jarenlang hetzelfde is gebleven is duurzaamheid vaak het ondergeschoven kindje.

Daar willen wij veranderingen in aanbrengen door het geven van duurzame educatie op scholen. Een voorbeeld van duurzame educatie is de duurzaamheidsdag op basisscholen in Alphen aan den Rijn. De Duurzaamheidsdag op school zorgt voor enthousiasme en motivatie bij leerlingen, leerkrachten en ouders om te werken aan een duurzame samenleving.

Bevlogen gastsprekers vertellen over hun ervaringen, maken de urgentie voor verandering duidelijk en bieden een handelingsperspectief. De presentaties worden afgewisseld met leuke activiteiten en tentoonstellingen. Ook gaat de school zelf aan de slag met doelstellingen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

     
     

De eerste Duurzaamheidsdag werd in 2015 voor het eerst georganiseerd door Joost van Berckel, een actieve Alphense bewoner, op de school van zijn twee kinderen “De Wereldwijzer”. De leerlingen op deze school hebben het er nog steeds over, voelen zich betrokken en komen met eigen initiatieven. Het feit dat deze dag voor de hele school tegelijk werd georganiseerd heeft er voor gezorgd dat alle kinderen dezelfde informatie kregen. Hierdoor moedigen ze elkaar aan in plaats van kinderen die bijvoorbeeld afval op straat oprapen uit te lachen. De gemeente ondersteunt dit initiatief.

Lees verslag van de duurzaamheidsdag d.d. oktober 2015 >

Aan de slag

Bent u geïnteresseerd naar de mogelijkheden van een duurzaamheidsdag op uw instelling of wilt u weten wat onze duurzame lespakketten zijn?

Stuur een e-mail naar bestuur@natuurzaam.org