Onderzoek

Zonder bewijs ben je nergens.

— Pagina wordt aangepast voor educatiedoeleinden —

Erger je je ook zo aan zwerfafval in de natuur, kapot gemaaide blikjes, flesjes en troep in de bermen en uiteindelijk in de sloot?

Je kunt een paar dingen doen, zoals jezelf blijven ergeren en erover te lopen klagen. Daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee. Of je kunt het zwerfafval opruimen. Maar weg is wel weg, maar dan is het nog niet zichtbaar voor de buitenwereld. Eigenlijk verdoezel je hiermee het afvalprobleem in de wereld. Je kunt het ook vastleggen met de app Litterati waarmee de locatie, tijd, omschrijving zwerfafval en een foto van het zwerfafval worden vastgelegd in een map en wereldwijd inzichtelijk is.

Op deze manier wordt zwerfafval opruimen ineens heel erg interessant, omdat je hiermee snoeproutes kunt vastleggen, producenten aansprakelijk kunt stellen (met bewijs) en af kunt stappen naar je supermarkt als er weer eens een plastic voetbalplaatjes tsunami losbarst.

Onderzoek in Alphen aan den Rijn

Gewapend met een Fairphone met hierop de zwerfafval app Litterati, een grijpstok en een paar vuilniszakken zijn Danielle Rodriguez Enena – Fles en ik (Joost van Berckel) in juni 2018 op zwerfafval ‘expeditie’ gegaan naar de parkeerplaats van Wielervereniging Avanti aan de Amerikalaan in Alphen aan den Rijn.

Waar ik mij vroeger alleen over zou ergeren en zou gaan klagen over zwerfafval, hebben zowel Daniella en ik nu een veel betere manier ontdekt: Iets opruimen voor een ander, in plaats van iets opruimen van een ander.

We hebben in nog geen twee uur ongeveer 20 kilo afval opgeruimd en vastgelegd in een videoverslag en met behulp van de app Litterati.

 

> Lees verder